Mijn avonturenHet is weer volop zomer! De temperatuur stijgt weer naar hoge hoogtes. Heerlijk die zon natuurlijk, maar de warmte is niet altijd even fijn. Zo hebben de dieren en vogels ook de nodige manieren bedacht om af te koelen. 

Ooievaars koelen hun jongen af door ze te besprenkelen met water dat ze in hun bek mee nemen. Reigers gaan met hun vleugels wijd staan om zo wat warmte kwijt te raken.

Net als wij zijn er ook vogels die lekker het water in duiken om zo af te koelen. Met dit warme weer is het dan ook fijn als je een waterbad voor de vogels in de tuin zet. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zet bijvoorbeeld een diep bord met water neer. 

Zwijnen gaan lekker in de modder liggen om af te koelen, daarnaast verwijderen ze zo ongenode gasten als teken en vlooien. Herten en reeën gaan verder het bos in, daar is het door het dichte bladerdak ook een stuk koeler. 

Slangen en hagedissen hebben de zon nodig om op te warmen. Je ziet ze dan ook bij de eerste zonnestralen al lekker zonnen. Als hun lichaam op de juiste temperatuur is gaan ze op zoek naar eten. Maar ook hun lichaamstemperatuur kan te hoog worden. Op het warmste moment van de dag gaan ze dan ook opzoek naar een lekker koel schaduwplekje. 

Die hogere temperaturen hebben ook zo hun voordelen. De lucht wordt ook warm waardoor er thermiekbellen ontstaan. Hier maken Ooievaars, Buizerds, Zeearenden en andere roofvogels graag gebruik van. Door hun grote vleugeloppervlak worden ze meegevoerd door de ronddraaiende warme lucht. Op grote hoogte laten ze zich langzaam naar beneden zweven. Zo kunnen ze grote afstanden afleggen zonder met hun vleugels te hoeven slaan. Het is dan ook een zeer efficiënte manier van vliegen. Kijk dus eens omhoog, misschien komt er wel een ooievaar voorbij cirkelen. Of zo als onlangs in Exloo een groep Vale gieren!  Deze aaseter komen in Europa voor in Spanje, Portugal en Frankrijk. Soms komt er een groep in Nederland terecht, mede door die thermiekbellen en een zuidelijke wind. Meestal blijven ze niet zo lang hangen, maar als ze genoeg voedsel kunnen vinden, wat bestaat uit dode dieren, dan zouden ze nog wel even kunnen blijven. Uiteindelijk zullen ze wel terug gaan omdat ze niet zo houden van kou. 

Het is even stil geweest, maar ik ben er weer! Er is het nodige veranderd de afgelopen zomer. Zo heb ik het mooie Drenthe verlaten en woon ik nu in het ook hele mooie Gelderland. Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor mijn wandelingen in Drenthe. Die blijf ik gewoon doen, alleen zullen ze wat minder frequent zijn. Verder hoop ik dat ik hier ook met mensen op pad mag gaan. Gelukkig blijft de band met Drenthe gewoon bestaan en zal ik er nog vaak komen, en de column in het OEK! zal ook gewoon blijven verschijnen. Het is allemaal even wennen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen.  

Er staat weer een column in het OEK! Deze keer over kampioenen in de natuur!

Eindelijk is het zover: de zomer is gearriveerd! En hoe! De temperaturen liepen gelijk op naar tropische waarden. De natuur is dan ook een beetje van slag, planten doen alles voor water en de dieren zoeken mogelijkheden om af te koelen. Veel dieren kunnen niet zweten, dus die hebben andere trucjes om af te koelen. Ooievaars nemen water mee in hun snavel en sprenkelen dit over hun kuikens. Reigers gaan met de vleugels wijdt staan en Everzwijnen rollen lekker door de modder. Probeer zelf maar eens of je kan zien of het gedrag wat je ziet, misschien wel een manier van afkoelen kan zijn. 

En we kunnen er eigenlijk niet meer om heen: er is een hele nieuwe groep wezens op gedoken in Nederland, de Pokémon. Over deze wezens moet ik nog het één en andere te weten komen, maar als ze blijven, neem ik ze op in mijn 'weetjes-bestand'!


Afgelopen zondag was het uitstekend wandelweer! 10 personen dachten er net zo over en gingen met me mee op pad. Ditmaal ging ik zelfs internationaal want er was een gezin uit Canada bij. Dus in mijn beste Engels heb ik ook hun van alles vertelt. Met name de oudste zoon bleef maar vragen, voor hem was natuurlijk alles nieuw, veel planten en dieren die we hier veel zien komen in Canada helemaal niet voor. 

De Nederlandse volwassenen en kinderen vergaat ik ook niet uiteraard. Één van de kinderen had, zo vertelde hij al snel, een heuse natuurverzameling thuis. Een bioloog in de dop! De natuur stelde ons weer niet teleur en liet weer verrassende kanten van zich zien. Mestkevers, molshopen en gangen en de zonnedauw waren een toch wel heel interessant.  De verzameling van de jonge bioloog werd ook nog eens aangevuld met een veertje van de Vlaamse gaai en een merel-ei. Het kon niet beter! 

Leuk nieuws! Vanaf deze week sta ik elke 2 maanden met een heuse column in OEK! In deze column vertel ik over de wondere wereld van de natuur.  

bron:  Oes eig'n Kraantien, 58 jaargang, nummer 22 - 31 mei 2016

Dat was weer een enerverende en natuurrijke zondag! Eerst heb ik de ochtend doorgebracht met de herders van de Schaapskudde Benneveld. De mannen en vrouwen zijn net zo enthousiast over hun schapen als ik over de natuur. Ik weet nu dan ook van alles over het unieke schapenras, het Drentse Heideschaap

Goed en wel weer terug van de schapen, kon ik direct door naar Landal Aelderholt waar een drietal natuurliefhebbers klaar stond voor een tocht. Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en bleef het droog. Onderweg ben ik nog nooit zo veel speciale dingen tegen gekomen. Naast de schapen hebben we onder andere Wulpen, Zonnedauw en een Zwarte specht gespot! En als je dan de mededeling krijgt: 'ik wil ook bioloog worden' dan is de dag helemaal goed! 

Het weer zat niet helemaal mee vandaag, maar gelukkig bleef het bij een beetje motregen. De zes dames die met me mee gingen hadden een primeur, deze wandeling was nieuw voor me en dus was het best spannend of we wat tegen kwamen. De tocht voerde dit maal door de Klencke en langs de Stroeten. De dames kwamen allemaal uit de omgeving van Aalden maar zijn in de verloop van tijd aardig verspreid over het land. Terug op bekende bodem dus, maar deze was best veranderd begreep ik al snel. Er kwamen de nodige anekdotes over vroeger voorbij maar ik kreeg kans genoeg om over de natuur te vertellen. Met de koekoek op de achtergrond en een paar enthousiaste dames was het weer een aangename tocht.  

Afgelopen zondag (1 mei) ben ik weer eens op pad geweest met een aantal enthousiaste natuurfans. Deze keer ging het weer op een rustig tempo. Een paar weken geleden had ik een paar 4-daagselopers bij me, die er flink de pas in hadden. 

Ditmaal had ik een moeder en haar 2 enthousiaste dochters mee. Het was nog erg nat in het bos rond de Palms maar dat deerde de dames geen sinds. Voorzien van goede laarzen waren ze goed voorbereid. Zo beetje elke modderpoel werd doorwaad en er werd flink in rond gesprongen. De beide meiden lagen nog net niet languit in de modder.  Altijd leuk om van die enthousiaste leergierige kids mee op pad te nemen!

Ondertussen is LEEF! Zweeloo weer achter de rug. En we dat was wederom een groot succes. Ondanks de felle hagelbuien kwamen er weer vele bezoekers gezellig langs. Ook de Wilde Peter en VandenBeld wijnen tent werd druk bezocht. 

Ik heb vele enthousiaste mensen voorbij zien komen. Dank iedereen voor alle positieve reacties op onze inrichting en op mijn initiatief! Ik zie jullie in het bos!

Op 23 en 24 april vindt voor de vierde keer LEEF! Zweeloo plaats, en ook Wilde Peter is dit jaar van de partij! Kom langs en om kijken in de sfeervolle pagode tent! 

'LEEF! 2016 wordt gehouden aan de Hoofdstraat 2 in Zweeloo, een landelijk gelegen terrein op camping De Knieplanden, waar bezoekers kunnen rondstruinen, inspiratie opdoen, proeven van lekkernijen, luisteren naar muziek en genieten van de aanwezigheid van gezellige standhouders.' Kijk voor meer informatie op www.leefzweeloo.nl


Vandaag, 16 maart, is het Nationale Boomfeestdag! In heel Nederland gaan schoolkinderen op pad om in een natuurgebied nieuwe bomen te planten.

Op 10 april 1957 werd de eerste Boomplantdag georganiseerd door Staatsbosbeheer als reactie op een, door de FAO (een VN organisatie) afgegeven waarschuwing over de wereldwijde ontbossing. Toen waren er ongeveer 1600 kinderen bij. Nu, 55 jaar later zijn er in heel Nederland 115.000 kinderen in de weer met spaden en schoppen. 

In die 55 jaar zijn er ruim 10 miljoen bomen geplant, wat neer komt op ruim 4000 voetbalvelden! Zo draagt de Boomfeestdag bij aan de CO2-reductie.  

Zaterdag 27 februari trok ik weer met een enthousiaste groep het bos in. Onderweg werden er weer veelvuldig vragen gesteld en ontdekkingen gedaan. 

Door de vele regen die er was gevallen moest de route een beetje worden aangepast maar dat had wel het leuke gevolg dat we getuige konden zijn van de herders van de Benneveldse schaapskudde. De heideschapen die in de Palms rondlopen werden met de enige moeite bij elkaar gedreven. We kregen een enthousiast verhaal te horen over de schapen en hun wol. 

Mijn wandelaars waren erg enthousiast en vonden het geweldig, en ook ik heb er nog wat van kunnen leren!

De eerste sneeuw van 2016 is ondertussen al weer aan het weg smelten. Wij mensen vinden het óf heel leuk, óf heel vervelend. Zoals we als echte Hollanders eigenlijk over elk weertype wel wat te zeuren hebben. De meeste vogels vinden een beetje sneeuw geen probleem, hun verenpak houdt ze wel warm. Maar toch is een beetje hulp nooit weg. Voedsel zoeken wordt door de sneeuw erg bemoeilijkt en een verse vetbol of pindaketting wordt dan ook zeer gewaardeerd door de vogels. Heel leuk om zelf te maken op een koude winterdag!

Elke vogelsoort houdt weer van wat anders, mussen zijn fan van zaden, winterkoninkjes eten liever insecten en merels maak je blij met wat rozijnen. Ook de plek waar je het voer aanbiedt is per vogel anders, merels scharrelen over de grond terwijl mezen graag aan een vetbol hangen.

Water is vaak niet echt een probleem, maar bij lichte vorst is een beetje water nooit verkeerd. Bij strenge vorst is het beter om wat ijs te vergruizen, daar kunnen vogels dan, net als van sneeuw, een hap van nemen. Als een vogel sneeuw of ijs eet koelt hij veel sneller af dan wij dat doen en het kost dan ook de nodige energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Die energie kan hij dan weer halen uit die vetbol, pinda’s of andere hapjes.

Dus vergeet de vogels niet, maar vergeet ook niet om vooral eens het bos in te gaan als het gesneeuwd heeft. Het levert hele mooie plaatjes op. Vogels en andere bosbewoners zijn veel sneller te zien, en ze laten ook veel duidelijkere sporen na. Dus sneeuwschoenen aan en naar het bos!

Deze week stond er een artikel over mij in het Oes Eig'n Kraantien. 

bron:  Oes eig'n Kraantien, 58 jaargang, nummer 1 - 6 januari 2016

Gisteren (30-12-'15) was het zover, mijn eerste officiële tocht als Wilde Peter! Tot kort voor de vertrektijd was het nog niet duidelijk hoeveel mensen er met me mee gingen vanaf Landal Aelderholt, maar uiteindelijk waren er 10 enthousiaste kids en ouders die dolgraag het bos in wilden. 

Het was heerlijk wandelweer en al snel kwamen de vragen los. Die ik natuurlijk zo goed mogelijk heb geprobeerd te beantwoorden. De tocht voerde ons dwars door de jeneverbesbossen op de Palms in Meppen. De grotere mannen in ons gezelschap moesten meerdere malen door de knieën om het pad te blijven volgen. 

Via de 'schaatsbaan' gingen we dwars door het bos weer terug, en de vragen bleven maar komen. Zelf had ik ook wat dingen mee genomen en ook die werden met enthousiasme bekeken en aangeraakt. De slangenhuid was toch wel een beetje spannend. De modder en, helaas, kapot gereden paadjes konden ons weinig deren. Eenmaal terug op Landal waren de kids moe en voldaan, net als ik, en de ouders waren gelukkig zeer tevreden. 

Een geslaagde eerste keer dus! Op naar de volgende! 

Vandaag (28-12-'15) stond ik op het Warme Welkom bij Landal Greenparks Aelderholt, om nieuwe gasten welkom te heten en natuurlijk om ze enthousiast te maken voor een wandeltocht! Met een tafel vol geweien, schedels en andere dingen had ik veel bekijks. Nu is het afwachten of er iemand mee wil woensdag!

De schoenen staan klaar voor de eerste tocht! Woensdag 30 december ga ik op pad met gasten van Landal Greenparks Aelderholt. Best spannend die eerste keer maar ik heb er wel heel veel zin in! 

Maandag eerst maar eens mensen overhalen om mee te gaan tijdens het 'Warme Welkom'. De spullen staan er al klaar voor, nu nog een kraampje regelen...